U bent hier: Home // Belasting // Kosten koningshuis, wat betaalt u per jaar?

Kosten koningshuis, wat betaalt u per jaar?

Kosten koningshuisWaar het koningslied voor- én tegenstanders heeft, heeft de monarchie zelf ook voor- en tegenstanders. De monarchie zou niet meer in onze democratie passen en zou een forse aanslag zijn op de schatkist. Dat is diezelfde schatkist die al jarenlang meer dan leeg is.

Velen (waaronder de gemiddelde republikein) roepen daarom al jaren dat de kosten van het koningshuis moeten worden gedrukt. Kostenreductie 1.0: snijden in de delen van de organisatie die niet strikt noodzakelijk zijn. Geen staatsbanket meer, geen uitkering uit de staatskas en geen onkostenvergoeding van het geld van de belastingbetaler. Voortaan eet de koning een broodje kroket terwijl hij zit op een sinaasappelkistje in zijn twee-onder-een-kap-woning. Wil hij meer, dan moet hij dat zelf maar bekostigen, maar dat gebeurt niet van uw geld. Terecht?

Kosten van het koningshuis

Wellicht is dat terecht ja. Het koningshuis is niet goedkoop en de kosten zijn divers. Het betreft dan onder andere de uitkering aan de leden van het Koninklijk Huis, het onderhoud van paleizen, loonkosten van personeel en beveiliging van de leden van het Koninklijk Huis.

Uw aandeel daarin ligt uiteraard aan de hoeveelheid belasting die u betaalt. Hoe meer u verdient, hoe meer u het koningshuis sponsort. Gemiddeld betaalt u 2 euro en 36 cent.

Waar gaat uw belastinggeld aan op?

Die 2 euro en 36 eurocent komen voor alle Nederlanders neer op een totaal van 40.137.000 euro in 2013. Waar wordt dat aan gespendeerd?

De kosten vallen uiteen in:

 1. Kosten voor uitkeringen aan Willem Alexander, Maxima en Beatrix
  Van uw 2 euro en 36 cent, gaat zo’n 31 cent naar Willem Alexander (net te weinig voor een Mars, Twix of Nuts), 5 cent naar Maxima en 8 cent naar Beatrix. Andere leden van het Koninklijk Huis krijgen geen uitkering uit de staatskas.
 2. Functionele uitgaven van Willem Alexander
  Kosten die gedeclareerd worden, waaronder kosten voor personeel (1 euro en 5 cent), materieel (47 cent) en het gebruik van vliegtuigen (kortingpakker: slechts 6 cent!).
 3. Uitgaven die doorbelast worden uit andere begrotingen
  Uitgaven voor onder andere de Rijksvoorlichtingsdienst (8 cent), het Militair huis (voor militaire ceremonies, 11 cent) en het Kabinet van de Koning (dit is het persoonlijk secretariaat van Willem Alexander dat hem ondersteunt als lid van de Regering, 14 cent).

Duidelijk te zien is dat de grootste uitgaven zitten in de functionele uitgaven, waar meer dan de helft van uw bijdrage terecht komt en waar deze voornamelijk wordt gebruikt om loonkosten te dekken.

Kosten koningshuis vergeleken met onze buren

Onze monarchie kost dus zo’n 40 miljoen euro per jaar en is daarmee de duurste in West-Europa, al zit Queen Elizabeth II ons op de hielen.

 • Verenigd Koninkrijk, Koningin Elizabeth II: €38,2 miljoen
 • Noorwegen, Koning Harald V:  €25,2 miljoen
 • België, Koning Albert II: €14,2 miljoen
 • Zweden, Koning Karel XVI: €13,9 miljoen
 • Denemarken, Koningin Margaretha II: €13,2 miljoen
 • Luxemburg – Groothertog Hendrik van Luxemburg: €9,2 miljoen

Wat levert het koningshuis ons op?

Naast de kosten van het koningshuis, is het wel zo eerlijk om ook even te bekijken of u ook rendement haalt uit de centen die u erin pompt. Ogenschijnlijk wordt alles door Wimlex en consorten opgesoupeerd en ziet u daar niets van terug. Toch is dat een vertroebeld beeld.

Ondanks dat het onmogelijk is om exacte cijfers te geven, zorgt onze Koning of Koningin voor stabiliteit, vertrouwen en economische groei volgens econoom Harry van Dalen. Hij heeft gedegen onderzoek gedaan en vindt dat Beatrix het goed deed met haar bemoeienis en dat het zeker voordeel opleverde wanneer ze meeging met handelsmissies en diplomatieke betrekkingen aanhaalde. Dat leverde u een rendement van 10.000% op, in totaal voor Nederland zo’n 5 miljard euro voordeel. Zie dat maar eens te halen met aandelen. Overigens zal Willem Alexander vermoedelijk eenzelfde rendement kunnen realiseren.

Dus, wat doen we? Koningshuis afschaffen?

Uiteraard zijn er ook mensen die vinden dat het koningshuis niets oplevert en dat we het zo snel mogelijk moeten afschaffen. Flink de kosten terugdringen en het feit dat Nederland democratischer is zonder de monarchie is een mooie bonus.

Afschaffen van het Koningshuis houdt voor u in dat u 2 euro en 36 cent in uw zak kunt houden (wanneer er geen president komt die u het geld afhandig maakt). Dat scheelt u een frikandel speciaal of een half toastje kaviaar. Of dat het waard is? Dat mag u voor uzelf bepalen.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645