U bent hier: Home // Overige // Juristen steeds meer gezien als alternatief advocaat

Juristen steeds meer gezien als alternatief advocaat

juristTerwijl het CBS aangaf een minimaal herstel van de economie te verwachten in 2014, is dat niet echt te zien in de daadwerkelijke cijfers. De crisis duurt voort, mensen zijn werkloos en ondernemers hebben daar last van. Zowel consumenten als particulieren letten beter op hun uitgaven.

Dat is ook te merken in de juridische wereld. Advocaten genoeg, maar cliënten zijn schaars. Waardoor komt dat?

Advocaten en cliënten

Waarom hebben advocaten het zo lastig? Wat is het probleem in de advocatuur? Met de toenemende regeldruk en juridisering van de samenleving zouden advocaten toch juist eerder méér werk hebben, dan minder?

In het kort komt het neer op het volgende. De Nederlandse bevolking is de afgelopen veertig jaar met dik 25% gegroeid, naar bijna 17 miljoen mensen. Om het aantal advocaten in de pas te laten lopen met de Nederlandse bevolking, zouden we van zo’n 2000 advocaten, naar 2500 advocaten moeten zijn gegaan. Iets meer wellicht, gezien die juridisering van de samenleving, dus zeg naar 3000 of 4000 advocaten.

Dat is echter niet het geval, aangezien er momenteel bijna 17.000 advocaten in Nederland rondlopen. Het aantal advocaten is niet met 25% gestegen, maar met 800%. Er is dus een grote mismatch tussen het aantal cliënten en het aantal advocaten.

Andere oorzaken

Natuurlijk is dat niet het enige. Onderzoeken wijzen uit, dat een overgroot merendeel van de Nederlandse bevolking, advocaten vooral typeert als duur. Ook als ‘deskundig’, maar veelal als duur. De Nederlandse bevolking vindt advocaten niet alleen duur, maar ook té duur, zo blijkt. In 2006 vond 88% dat advocaten best wat mochten inleveren.

Daarom gaan mensen op zoek naar alternatieven. Veel juridische informatie is natuurlijk al op internet te vinden, waardoor met het enkele verstrekken van wat simpele juridische informatie weinig omzet meer gehaald kan worden (zoals dat vroeger wel nog kon). Daarnaast is er een duidelijk alternatief voor de advocaat, een alternatief dat aanslaat bij cliënten.

Het alternatief: de jurist

Het alternatief is een professional die, net als de advocaat, al heel erg lang bestaat: de jurist/juridisch adviseur. De jurist wint namelijk aan terrein bij zowel particulieren als bij ondernemers. Waarom is dat zo? We vroegen het mr. Bart Gubbels, ondernemer en jurist bij Gubbels Juristen te Sittard.

“De jurist heeft één groot voordeel boven de advocaat: hij is in de meeste gevallen namelijk een flink stuk goedkoper” zegt Gubbels. Hij vervolgt: “daar moet hij echter ook iets voor inleveren: met zaken op het gebied van strafrecht en familierecht kunt u bijvoorbeeld niet bij hem terecht”.

Verder mag de jurist echter hetzelfde als een advocaat zegt Gubbels: “In 90% van de zaken, kan de klant met een jurist uit de voeten, waardoor zijn kosten aanzienlijk lager zijn.” “Arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht, ondernemingsrecht, huurrecht, je kunt met vrijwel alles bij de jurist terecht.” “Nu klanten prijsbewuster zijn geworden, zien zij het ook en krijgen wij het als kantoor steeds drukker”, zegt de jurist-ondernemer.

Over de kwaliteit van een jurist is Gubbels ook duidelijk: “Wij kunnen dezelfde kwaliteit als een advocaat leveren. Aangezien juristen gespecialiseerd zijn op het gebied van het bestuursrecht en het civiele recht, is de kwaliteit misschien nog wel beter.””Zorg wel altijd dat de jurist die je op het oog hebt ook daadwerkelijk meester in de rechten is, dan weet je in elk geval dat het met zijn opleiding wel goed zit!” adviseert hij.

Het loont volgens Gubbels dus zeker om een jurist te raadplegen: “Dezelfde diensten, lagere kosten. Waarom zou je het niet proberen?”

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645