U bent hier: Home // Uitgeven // Goed en goedkoop eten

Goed en goedkoop eten

goedkoop eten albert heijnIn de crisis bent u spaarzaam. U weet niet of u morgen nog een baan heeft, of uw zorgpremie inkomensafhankelijk wordt gemaakt en of u extra belasting moet gaan betalen om welke reden dan ook (en u betaalt nu al meer dan genoeg belasting!). Spaarzaam zijn met eten is dan ook verstandig: goed eten én goedkoop eten is beiden mogelijk en dan is uw maaltijd nog lekker ook. Hoe? Wij leggen het hier uit.

Goedkoop eten

Goedkoop eten is niet moeilijk en kent u wellicht nog uit uw studententijd. U koopt een pak Euroshopper of Aldi-pasta, die u kookt en met een blikje tomatenpuree van hetzelfde budgetmerk opeet. Heeft u het wat breder, dan mag u de tomatenpuree vervangen door goedkope tomatenketchup. Dit is zeker goedkoop eten, maar wel meer van het soort dat u uw schoonmoeder voorzet. Het is weliswaar goedkoop, maar niet voedzaam, gezond of lekker.

Goedkoop eten kan ook gezond en lekker zijn, maar dan moet u weten wat u doet. Daarom komen we hierna met drie simpele en goede tips om goedkoop eten ook gezond én lekker te maken.

Gezond, lekker en goedkoop eten

Deze combinatie is ideaal en heeft in principe alles wat u nodig heeft, het enige dat het u meer kost is tijd. Vindt u dat ‘tijd geld is’? Goedkoop eten is direct een besparing (en dus is die tijd goed besteed) én dit soort goedkoop eten is tevens gezond en lekker.

De drie basisregels:

  1. Geen pakjes! – Koken uit pakjes hoort niet bij goedkoop eten. Pakjes zijn relatief duur en vooral onnodig. Als u kijkt op het pakje voor nasi of spaghetti bolognese ziet u een aantal ingrediënten staan die u hoogstwaarschijnlijk niet kent: Aroma, smaakversterker, voedingszuur, conserveermiddel en diverse (andere) e-nummers. Daar betaalt u extra voor, maar ze zijn niet gezond of voedzaam. Zoek gewoon een recept voor uw favoriete maaltijd en maak hem zonder pakjes. Dus: zelf groente schoonmaken en snijden en zelf kruiden uitkiezen. Dat is veel makkelijker dan u nu denkt én u lijkt een topkok wanneer u ooit voor uw vrienden of familie kookt.
  2. Koop in het seizoen – Dé dooddoener die velen toch niet zullen volgen, maar toch iets om rekening mee te houden. Groenten en fruit in het seizoen zijn veel goedkoper, verser (uw boontjes hoeven niet de reis uit Spanje te maken) en meestal daardoor ook veel lekkerder.
  3. Maak op wat u koopt – Koopt u drie kilo aardappelen, dan is het verstandig om die ook op te maken binnen afzienbare tijd. Lekkerder, beter én goedkoper. Goedkoop eten begint met minder weggooien dan uw landgenoten (die gemiddeld ongeveer 30% van hun voedsel op deze manier verspillen en zich niets meer aantrekken van wat vader vroeger over ‘de kindjes in Afrika’ vertelde).

Hoe niet gezond, lekker en goedkoop eten?

Er zijn natuurlijk ook een aantal andere manieren waarop men u wil bewegen om gezond, lekker en goedkoop eten te bereiden. Uiteraard trapt u daar niet in, maar voor de zekerheid behandelen wij het toch nog even.

  1. Stop met vlees eten, dat scheelt enorm – Ja, het is wel goedkoop eten als vegetariër. Stop dan ook maar met groente. En met alle vormen van koolhydraten. En vis. Onzin natuurlijk. Vlees hoort in een gebalanceerd voedingspatroon en is gewoon lekker.
  2. Doe inkopen via de reclamefolders – Kost veel tijd én uit onderzoeken blijkt dat mensen op deze manier vaak meer uitgeven dan wanneer ze normaal boodschappen doen. Doe uzelf en uw wederhelft een plezier en ga niet maniakaal met de folder in de hand naar de supermarkt.
  3. Maak gebruik van de Jumbo ‘bijna over de datum is gratis’ actie – Een hele hype op internet, wanneer de Jumbo iets in het schap heeft liggen dat bijna over de datum is, krijgt u het gratis. Hordes huisvrouwen struinen onbeschaamd de Jumbo’s in het land af om hiervan gebruik te maken. Om u als een zwerver in de supermarkt te gedragen is nooit aan te raden, ook niet als u goedkoop eten belangrijk vindt. Foto’s van deze idioterie hebben wij uiteraard wel voor u uitgezocht, kijk hier.
  4. Begin uw eigen groentetuin – Leuk idee, maar niet zinvol. Het beginnen van een groentetuin kost veel te veel tijd, al uw honderd tomaten zijn in dezelfde week rijp én opeens heeft u rupsen in uw broccoli zitten. Moet u weer allerhande dure bestrijdingsmiddelen tegen spuiten en weken niks anders dan tomaten eten.
  5. Kook enorme hoeveelheden – Dit is weliswaar goedkoop eten, maar uw zorgvuldig klaargemaakte maaltijd is tevens een stuk minder lekker en gezond na het opnieuw opwarmen. Als u eet om het eten is dit misschien een goed idee, anders niet.

Kortom, hoe kunt u gezond, goed en goedkoop eten?

In zijn algemeen kunt u zich de vraag stellen: ‘Wat zou oma hebben gedaan?’. Kookte uw oma met natriumerythorbaat, met anthocyanen, met sorbinezuur en met beta-cyclodextrine? NEE. U behoort dat dus ook niet te doen als u goed en goedkoop eten belangrijk vindt, ook niet via pakjes en zakjes. At uw oma aardbeien in de winter? NEE. U dus ook niet. Gooide uw oma de helft van het gemaakte eten weg? NEE. Uw oma at wellicht nog tulpenbollen. U mag u schamen als u 30% weggooit.

Daarnaast zou uw oma nooit zijn gestopt met vlees eten (uw opa zou haar wat anders hebben verteld!), waren er in de oorlog weliswaar voedselbonnen maar werd niet aan de hand van de reclamefolder gewinkeld en werd niets ingevroren omdat er meestal geen vriezer in huis was. Wellicht dat de eigen groentetuin wel werd gebruikt, dus dat is misschien het enige punt waarover discussie kan ontstaan in deze discussie over goed en goedkoop eten.

Kortom: doe wat oma gedaan zou hebben, dan zit u over het algemeen wel goed voor wat betreft goedkoop eten dat ook goed voor u is.

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645