U bent hier: Home // Wonen // Energiebesparing

Energiebesparing

energiebesparing energielabelOp de dag van vandaag is het belangrijk om met energiebesparing bezig te zijn. Is dat niet vanwege uw betrokkenheid met het milieu, dan doet u het wel vanwege uw betrokkenheid met uw eigen portemonnee (uw V8 op de oprit kost immers al geld genoeg!) of omdat uw vrienden zeggen dat dat belangrijk is.

Bij energiebesparing denkt men vaak direct aan zonnepanelen, aangezien de boer die uw kippensoep mogelijk maakt en uw neef die in een Vinex-wijk woont, beiden hun daken ermee hebben bekleed. Met het leggen van zonnepanelen wordt de energiebesparing echter niet gerealiseerd: er wordt nog net zoveel energie gebruikt, enkel wordt deze anders opgewekt.

De echte energiebesparing zit vaak in andere, kleinere zaken die per euro veel meer rendement opleveren dan het leggen van zonnepanelen. Ze spreken enkel niet zo tot de verbeelding als het autarkische gevoel dat u krijgt wanneer u zonnepanelen plaatst.

Energiebesparing

De energiebesparing waar het dan over gaat zorgt er dus niet voor dat in een hele wijk alle daken met lelijke glanzende platen vol worden geplakt. Het gaat om (relatief) onzichtbare zaken, waarbij gedacht kan worden aan:

 • Isolatie van uw woonhuis;
 • Energiebesparing door energiezuinige verlichting;
 • Vervanging onzuinige cv-ketel of combiketel door een hoog rendement combiketel op gas;
 • Energiebesparing door aangepast gedrag.

Indien de energiebesparing goed wordt doorgevoerd, kunnen de eerste drie maatregelen leiden tot een rendement van 10-15% op jaarbasis op uw investering (en de laatste is afhankelijk van hoe fanatiek u bent). Die 10 tot 15% rendement is flink en houdt tevens in dat u na zeven tot tien jaar uw investering eruit hebt. Daarna is elke bespaarde euro een euro keiharde winst. Zie dat rendement maar eens te maken met aandelen of andere beleggingen.

Isolatie van uw woonhuis

Energiebesparing door isolatie van uw woonhuis of kantoor is ook interessant, een stuk interessanter dan zonnepanelen leggen. Dat geldt vooral voor het isoleren van spouwmuren (gemiddeld zo’n 50 euro per maand). Het isoleren van het dak levert meer energiebesparing op (zo’n 60 euro per maand), maar is wel een stuk duurder. Isolatie van de begane grond levert een energiebesparing van zo’n 20 euro per maand op en is het minst rendabel.

Isoleren kan over het algemeen redelijk snel en relatief goedkoop gebeuren. U kunt nog zoveel zonnepanelen leggen, maar wanneer u de isolatie van uw woning niet in orde heeft, is dat allemaal weggegooid geld. Immers: wat u niet nodig heeft, hoeft u ook niet op te wekken.

Kortom: energiebesparing begint met isolatie en nooit met het plaatsen van zonnepanelen, al willen websites die zonnepanelen verkopen u uiteraard iets anders laten geloven.

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting aanschaffen is eigenlijk geen keuze meer, aangezien de regering u dat simpelweg opdringt. U mag geen normale lampen meer gebruiken, maar moet in het kader van energiebesparing spaarlampen of ledlampen kopen.

In principe is dat een goede zaak, ondanks dat deze verlichting wat duurder is dan de traditionele lampen. Spaarlampen en ledlampen gaan tot tien keer zo lang mee én hebben tegenwoordig vaak een energieverbruik van slechts 10/20 procent van een traditionele lamp. Pure winst, ondanks dat u geen keuze heeft.

Aanschaf HR-combiketel op gas

Het wegdoen van uw oude onzuinige combiketel of cv-ketel kan, maar is niet per se noodzakelijk. Wel is het verstandig om bij het aflopen van de levensduur van het apparaat vervanging te laten plaatsvinden door een nieuwe, zuinige hoog rendements combiketel.

Dat levert een flinke energiebesparing op die zo een euro of twintig per maand scheelt.

Energiebesparing door aangepast gedrag

Deze categorie van energiebesparing is het minst leuk. We houden er namelijk niet van om zaken die we altijd deden opeens af te leren. Na een uitstapje naar de Google zoekresultaten komen we met de beste resultaten, waarbij er over het algemeen een aantal gradaties zijn in hoeverre u de bespaartip kunt toepassen:

 • Thermostaat lager zetten: sommigen zeggen dat één graad al het verschil maakt. Anderen zijn stellig van mening dat u in principe ook zonder verwarming door het leven kunt gaan. Gewoon vier truien over elkaar heen aan trekken. Van bibberen krijgt u het ook warm. Thermostaat lager geldt ook voor wasmachine en vaatwasmachine: hoe lager, hoe meer energiebesparing.
 • Elektronische apparatuur uitzetten wanneer u die niet gebruikt: ook hier zijn verschillende gradaties in. We gaan van ‘laat de tv niet aanstaan wanneer u op vakantie bent’, tot: ‘trek ‘s nachts de stekker uit alles dat stroom kan verbruiken en laad uw telefoon op het werk op’.
 • Geen elektronische apparaten meer gebruiken die u niet nodig heeft: Van Al Gore die dit predikt, maar zelf 30.000 dollar aan elektriciteitsrekeningen per jaar krijgt tot websites van mensen die trots beweren dat ze met een bezem alles doen wat de stofzuiger ook kan, geen ijskast meer nodig hebben en met de pincet de epilady vervangen.
 • Korter douchen: hiermee bespaart u water en gas/elektriciteit. Sommigen zeggen: In plaats van dagelijks 30 minuten maakt u er maar 20 van, anderen willen u een hippie maken die slechts één keer per twee weken doucht.

Kortom

U hoeft dus helemaal geen zonnepanelen te hebben om een fatsoenlijk rendement te kunnen maken door besparingsmaatregelen. Tien tot vijftien procent rendement per jaar is met energiebesparing mogelijk, waarbij vooral isolatie van uw woning flink besparend kan werken.

Heeft u dat al gedaan, dan kunt u zich gaan geven aan de andere maatregelen waarmee energiebesparing kan worden gerealiseerd. Heeft u ook dat gedaan, dan komen pas zaken als zonnepanelen, zonneboilers en fietsen om energie op te wekken aan de orde. Niet andersom.

Tags: , ,

2 Reacties op " Energiebesparing "

 1. Anne zegt:

  Goed artikel. Spoort mensen aan om verder te kijken dan hun neus lang is 😉

 2. Anne zegt:

  Goed artikel. Spoort mensen aan om verder te kijken dan hun neus lang is. Op de dag van vandaag is het inderdaad belangrijk om met energiebesparing bezig te zijn en dit zal in de toekomst alleen nog maar belangrijker worden.

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645