U bent hier: Home // Sparen // De Financiële Coöperatie, meedoen of niet?

De Financiële Coöperatie, meedoen of niet?

De Financiële CoöperatieDe Financiële Coöperatie, de nieuwe bank sinds 2013. Hiernaast ziet u vast een voorproefje van de website van de bank. De Financiële Coöperatie neemt geen onnodige risico’s, houdt uw geld goed in de gaten en wil stabiel blijven en is ondanks alles nog steeds bescheiden. Geen aandeelhouders, maar leden, geen ondoorzichtige producten, maar producten die helder en simpel zijn. Dat is de Rabobank Financiële Coöperatie.

De Financiële Coöperatie

De Financiële Coöperatie lijkt namelijk wel erg op de Rabobank. De Rabobank komt met hetzelfde soort spotjes naar buiten: ‘Dat is de kracht van coöperatief bankieren’, ‘We hebben geen aandeelhouders maar leden’, ‘Wij blijven stabiel en bescheiden’ en ‘Wij zijn er voor de klant’. Toch lijken de oprichters van De Financiële Coöperatie het verschil wel te zien, want zij zetten zich af tegenover de gevestigde orde van bankiers.

Conventionele bankiers zijn immers uit op uw geld, speculeren ermee, smeren u producten aan die u niet nodig heeft, denken enkel in hun eigen voordeel, drijven het financiële systeem naar de afgrond, creëren geld uit het niets en kennen zichzelf torenhoge bonussen toe uit uw geld. Althans, volgens de jongens van De Financiële Coöperatie. Zij willen zieltjes winnen en kunnen zich daarom het best afzetten tegenover de gevestigde orde.

De Financiële Coöperatie is dus anders: zij zijn er voor de klant en krijgen geen hoge bonussen, et cetera et cetera. Zie ook het begin van dit artikel: als er een bank in Utopia zou staan zou dat een filiaal van De Financiële Coöperatie zijn. Op zichzelf natuurlijk een mooi idee, maar de uitwerking is minder.

Wie zitten er achter De Financiële Coöperatie?

Waar u uw geld wil stallen, moeten betrouwbare mensen zitten. Logisch. Nu zeggen de oprichters van De Financiële Coöperatie dat ze totaal niet zoals de conventionele snode bankiers zijn. Wat zijn ze dan wel?

In het kort kan worden gezegd dat noch de leden van de raad van bestuur, noch de leden van de raad van commissarissen goede bancaire werkervaring hebben opgedaan. Wellicht enigszins onhandig wanneer een bank wordt opgericht, maar goed, politieman Scheringa is het immers ook gelukt voordat zijn bank omkiepte. Daarnaast is echter geen van allen universitair opgeleid en zijn er net wat te veel mensen zonder fatsoenlijke werkervaring die dit waarschijnlijk ‘gewoon geinig’ vinden.

To the point: Wie zijn deze ‘alleskunners’ die door hoogleraar Jaap Koelewijn al ‘goedbedoelende sukkels’ werden genoemd?

Raad van Bestuur

Jan Brink – Voorzitter van de bank, voormalig eigenaar van een assurantiekantoor. Heeft zijn HEAO naast zijn baan in 2004 afgerond. Heeft her en der financieel advies gegeven, maar een fatsoenlijke management of directiefunctie bij een bank heeft hij nooit bekleed. Geen fatsoenlijke bancaire ervaring dus.

Joshua Klopman – Secretaris, heeft hbo economie gedaan. Voormalig werknemer van meneer de voorzitter (één jaar) en verder geen relevante werkervaring. Is wel nog een tijdje ‘outbound sales employee’ geweest en heeft u dus waarschijnlijk nog eens onder het eten lastig gevallen met producten die u niet nodig had.

Marit Rossing – Penningmeester, de financiële vrouw van de toko. Met een economische opleiding aan het hbo die is afgemaakt in 2012 heeft zij natuurlijk nog de frisse blik die nodig is. De werkervaring bij Radio Kootwijk is ook waardevol als bankbestuurder. Dit baantje als penningmeester kwam als geroepen na een half jaar niks te hebben gedaan dat het waard was om op een Linkedin-profiel te vermelden. Deze jongedame is dé persoon die u uw geld zou toevertrouwen, toch?

Raad van Commissarissen

Jaap Gomes – Voorzitter van de raad van commissarissen. Er is niet veel over hem bekend, maar het feit dat hij als voorzitter van de raad van commissarissen van een bank met zijn Staatsbosbeheer-poloshirt op de website staat, zegt eigenlijk al genoeg.

Beernt Sietsma – Lid van de RvC, maar in het dagelijks leven fotograaf. Lust geen vis volgens zijn Facebook. Zo komt u nog eens wat te weten en dit is pas écht normaal blijven, zoals de bank belooft.

Wilma ter Haar – Lid van de RvC. Deze oud psychiatrisch verpleegkundige is tegenwoordig voornamelijk bezig met coaching en bedrijfstrainingen. Heeft daarnaast een zelf-gephotoshopte Linkedin-foto. Jammer van het niet-professionele eindresultaat.

Marjan Huitenga – Lid van de RvC. Heeft aan het NCOI de opleiding Facility Management gedaan. Verder wat ervaring bij SNS, voornamelijk met coachen en klachten afhandelen. Het is triest om te zeggen dat het meest capabele lid van het team lijkt.

Hoe nu verder met dit initiatief?

Om dit initiatief van de grond te krijgen moeten er eerst 10.000 leden zijn, aangezien er volgens de oprichters zo’n 200.000 euro nodig is. Elk lid legt netjes 20 euro in (en hoeft niet te verwachten dat hij die ooit terug krijgt).

Wanneer het geld bij elkaar is, gaat De Financiële Coöperatie werken aan alle zaken die nodig zijn om een bankvergunning aan te kunnen vragen. Dat zijn er nogal wat en daarom geeft voorzitter Brink ook al aan dat ze bancair professionals nodig hebben. Een echt businessplan dat verder gaat dan een paar wasco-strepen op een servetje lijkt er dan ook nog niet te zijn.

De Nederlandsche Bank laat niet zomaar iedereen met uw geld te spelen. Degene die dat wil moet een goed plan hebben (understatement) en daarvoor zijn bankiers nodig. Logisch ook dat die moeten worden ingehuurd, dat kunnen de oprichters immers zelf niet, want geen van allen heeft bancaire ervaring. Die bancair professionals zijn duur om in te huren, net als de juridisch adviseurs die waarschijnlijk onvermijdelijk zijn. Deze mensen zullen overigens niet vertrekken na het verkrijgen van de bankvergunning, aangezien die bankvergunning ook behouden moet worden.

Zodra de vergunning binnen is, moet De Financiële Coöperatie gaan werken aan het aantrekken van spaargelden. Dat gaat nog lastig blijken, want kiest u voor een onbekende bank of kijkt u liever de kat uit de boom?

Ten slotte moet De Financiële Coöperatie een goed beleid voeren om de bank rendabel te houden, want ook een bank van het volk moet rendabel zijn wil ze bestaansrecht hebben. Er is echter een reden waarom buitenlandse spelers niet de Nederlandse markt bestormen en waarom er weinig/geen nieuwe initiatieven zijn om nieuwe banken op te richten. Die reden is dat de marges laag liggen en de eisen steeds hoger komen te liggen. Bankieren is niet onbeperkt winst maken en geld bijdrukken. Bankieren is niet ‘we doen het met de beste intenties en dan komt het wel goed’. Bankieren is ondernemen. Zonder ondernemingsplan wordt het een fiasco. De Financiële Coöperatie lijkt zich er echter nog niet druk om te maken.

Gezien het bovenstaande is het maar de vraag of 200.000 euro voldoende is om een bank op te richten en spaargelden aan te kunnen trekken. Waarschijnlijk komen de oprichters van een koude kermis thuis, want de tijd dat een dropveter een halve cent kostte is voorbij. Het bedrag dat De Financiële Coöperatie nodig gaat hebben voor de bankvergunning is waarschijnlijk groter dan 200.000 euro en het bedrag dat nodig is aan solvabiliteits- en liquiditeitseisen te voldoen is vele malen meer (miljoenen).

Moet u lid worden van De Financiële Coöperatie?

De rest van dit artikel had u eigenlijk al genoeg moeten zeggen. De kans dat De Financiële Coöperatie een succes gaat worden is minimaal. Er zitten amateurs in de raad van bestuur en amateurs in de raad van commissarissen die geen van allen hoogopgeleid zijn (althans, niet universitair) en die weliswaar wat opleidingen in de economische richting hebben gedaan, maar geen fatsoenlijke bancaire werkervaring hebben. Deze mensen uw geld toevertrouwen is alsof u vaatchirurgie laat uitvoeren door een oud-timmerman die is opgeleid als loodgieter.

Daarnaast zijn de plannen niet om over naar huis te schrijven en al zou u dat wel doen, dan bent u snel klaar. Er zijn (vrijwel) geen plannen, alleen goedbedoelde ideeën. Het klinkt leuk, maar een succes gaat het niet worden op deze manier.

Voor de twintig euro die het lidmaatschap kost kunt u beter anderhalve cola meer drinken op uw vakantie in Saint Tropez. Daar heeft u veel meer plezier van…

Tags: , ,

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645