U bent hier: Home // Beleggen // Beleggen in whisky

Beleggen in whisky

investereninwhiskyBeleggingen in aandelen zijn ingestort tijdens de kredietcrisis, onroerend goed bleek evenmin stabiel en spaargeld aanhouden blijkt ook niet meer absolute zekerheid te geven, zeker niet als je nog een paar procentjes extra rente wil pakken in het buitenland.

Waar laat je je geld dan? Volgens veel whiskykenners en -verkopers is whisky de uitkomst (‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’). Klopt dat wel? Is whisky een goede belegging en is er een mooi rendement mee te maken?

Beleggen in whisky

Beleggen in whisky is een alternatief voor onder andere beleggingen in onroerend goed, obligaties, aandelen of liquiditeiten (een dure term voor kortlopende obligaties en/of spaargeld).

Net als bij het beleggen in wijn, kan het beleggen in whisky een verlies opleveren. Voordeel boven het beleggen in wijn, is dat beleggen in whisky niet het risico heeft dat de whisky ‘om’ gaat. Waar wijn zich nog ontwikkelt in de fles (en dus in theorie ook de verkeerde kant op kan gaan), doet whisky dat niet meer en blijft deze dus altijd van dezelfde kwaliteit.

In principe hoef je ook geen verstand van whisky te hebben om te kunnen beleggen in whisky. Wel moet je natuurlijk verstand hebben van de mechanismen van vraag en aanbod om het succesvol te kunnen doen. Daar zal dan ook een basiskennis van whisky bij komen kijken. Dat dat het beleggen in whisky een stuk leuker maakt is natuurlijk alleen maar meegenomen.

Welke whisky is geschikt om in te beleggen?

Ga je zomaar beginnen met het beleggen in whisky zonder dat je weet waar je mee bezig bent, dan heb je grote kans dat het avontuur uiteindelijk met een kater eindigt. Niet dat dat per se verkeerd is: whisky is lekker en een kater hoort er soms bij. Welke zaken zijn onder andere belangrijk bij het beslissen van de waarde van een whisky?

  1. Soort whisky: Whisky valt grofweg uiteen in single malt whisky en blended whisky. Single Malt whisky is favoriet bij de meeste whiskyliefhebbers en zal dan ook beter geschikt zijn om in te beleggen dan dat een blend dat is;
  2. Bottelaar: de whisky van een onafhankelijke bottelaar is vaak minder gewild dan die van een distilleerderij die hem heeft gebotteld;
  3. Jaargang botteling: hoe langer geleden, hoe beter om in te beleggen;
  4. Leeftijd bij botteling: hoe ouder de whisky bij botteling was, hoe beter hij is als belegging;
  5. Zeldzaamheid: Zijn er nog veel exemplaren van dezelfde fles? Dan is de whisky waarschijnlijk niet geschikt om in te beleggen én is hij waarschijnlijk ook niet veel geld waard. Overigens zal de whisky dan vaak logischerwijs ook al afvallen omdat hij niet oud genoeg is;
  6. Kwaliteit: whisky kan nog zo oud en zeldzaam zijn, als hij niet lekker is (en dat blijkt uit proefnotities van vergelijkbare flessen), dan zal dat duidelijke invloed hebben op de prijs.

World Whisky Index – Beursplein 5 voor whisky

Wanneer je een paar flessen whisky wil inslaan om in whisky te beleggen, kun je je begeven naar je eigen slijter. Dikke kans dat je daar niet gaat slagen: hij zal voornamelijk gangbare whisky’s hebben, tot een jaar of twintig. Om te kunnen beleggen in whisky moet je dus ergens anders personen vinden die zeldzame flessen in bezit hebben.

Die personen vind je op internet. De bekendste website hiervoor is World Whisky Index, een plaats waar kopers en verkopers elkaar virtueel ontmoeten. Het is een soort whiskybeurs, waarbij bied- en laatprijzen worden getoond en statistieken te zien zijn voor het prijsverloop van whisky’s.

Duurste fles op het moment van schrijven? Een Springbank van 1919, gebotteld op 50-jarige leeftijd in 1969, te koop voor de luttele som van 65.000 euro. Deze fles staat al tijden onverkocht op de website, de gemiddelde prijs waartegen een fles whisky wordt verhandeld op World Whisky Index is zo’n 200 euro. Je moet dus van goede huize komen om op enige schaal in whisky te kunnen beleggen.

Direct beleggen (whisky in huis halen)

Wanneer je besluit dat beleggen in whisky iets voor jou is én je weet in welke flessen je wil gaan beleggen en waar je ze vandaan wil halen, is de laatste vraag: ga je direct in whisky beleggen of ga je dat indirect doen?

Ga je direct in whisky beleggen, dan koop je de whisky en sla je hem in eigen beheer op (in je kelder, drankkast of bij je schoonmoeder thuis). Voordeel daarvan is dat je niet afhankelijk bent van een derde. Nadeel is dat je je flessen vaak apart zult moeten verzekeren of je hebt een probleem in geval van brand/diefstal. Daarnaast moet je de neiging weerstaan om een fles open te maken.

Indirect beleggen in whisky houdt in dat je de whisky in bewaring geeft aan een derde partij. Jij bent dus eigenaar ‘op papier’. Die derde partij zal de whisky meestal verzekeren tegen diefstal en brand, dus daar heb je geen omkijken naar. Daarnaast blijft je huwelijk in stand omdat je niet het gehele huis vol flessen hebt liggen: de bewaarder slaat deze netjes in de ideale omstandigheden voor je op. Deze methode is uiteraard wel duurder dan direct beleggen in whisky. De echte narigheid ontstaat pas wanneer de whiskybewaarder de flessen whisky niet in een aparte rechtspersoon heeft ondergebracht. Zie dan je beleggingsobjecten nog maar eens terug te krijgen wanneer een faillissement volgt.

Wat als de whiskymarkt instort?

Net als bij alle beleggingen, zit ook aan beleggen in whisky een inherent risico. Wat als je direct belegt in whisky en je huis brandt af, inclusief flessen? Wat als je indirect belegt en de whiskybewaarder gaat failliet? Wat als investeerders massaal overstappen op beleggen in aandelen en beleggen in vastgoed? Wat als whiskyliefhebbers ineens overstappen op ranja en er geen vraag meer is naar whisky?

Allemaal vragen die de belegger in whisky bezighouden. Er zit een risico aan dat je belegging minder waard wordt: behaalde rendementen in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Whisky heeft echter één groot voordeel, vooral als je direct ‘in de whisky zit’. Bij een beurscrash kun je met je belegging in aandelen met lege handen achterblijven. Stort de whiskymarkt echter in, dan kun je altijd nog je fles Springbank van 1919 opentrekken en je verdriet verdrinken.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645