U bent hier: Home // Beleggen // Beleggen in postzegels

Beleggen in postzegels

beleggen postzegelsWanneer er wordt gesproken over beleggen, denkt men vaak aan schreeuwende handelaren met telefoons aan het oor. Hoewel het er op ‘de beurs’ tegenwoordig niet meer zo aan toe gaat, is ook het beeld dat beleggen enkel in aandelen kan achterhaald. Zo kan men beleggen in whisky, beleggen in wijn of beleggen in postzegels.

Dat laatste zal in dit artikel aan de orde komen: hoe werkt beleggen in postzegels? Waar moet men op letten wanneer deze specifieke vorm van beleggen wordt gebruikt? Is het verstandig om te beleggen met postzegels en welk rendement is mogelijk?

Gebruik van postzegels

Tot het midden van de negentiende eeuw moest de ontvanger betalen voor de post die hem werd toegestuurd. Onhandig, want voor veel post wilde de ontvanger helemaal niet betalen, waardoor de postbode zat te kijken met onbetaalde post. Van onbetaalde post kun je niet eten, dus ging het postbedrijf op zoek naar nieuwe verdienmodellen. In Engeland en in België werden al enkele jaren postzegels gebruikt en dus volgde Nederland dat voorbeeld in 1951.

Vanaf het moment dat postzegels werden geproduceerd, zijn er mensen die ze zijn gaan verzamelen. Dit werd en wordt voornamelijk gedaan uit hobby, beleggen in postzegels wordt relatief weinig gedaan.

Beleggen in postzegels

Het beleggen in postzegels lijkt echter wel sterk op het verzamelen van postzegels. Dat is logisch: de postzegels die verzamelaars waarderen zullen veelgevraagd zijn en zullen daarom interessante beleggingsobjecten zijn.

De kern van het beleggen in postzegels is hetzelfde als het beleggen in andere zaken: koop laag, verkoop hoog (goh…). Het hoeven dus niet altijd exclusieve zegels te zijn die duizenden euro’s kosten waarmee een beleggingsresultaat kan worden gemaakt. Immers: u heeft liever een postzegel van 50 euro die na enige tijd 70 euro waard is dan een zegel van 1000 euro die na enige tijd 1010 euro waard is.

Het gaat dus om die waardevermeerdering: koop de postzegels tegen een waarde die onder de marktprijs is, verkoop de postzegels tegen een goede prijs. Om goed te kunnen beleggen in postzegels is het dus van belang om de werkelijke waarde te vergelijken met de gevraagde prijs.

Hoe schat ik de echte waarde bij het beleggen in postzegels?

De waarde van postzegels is lastig te schatten. Daarom is het verstandig om een catalogus/verzamelmap aan te schaffen waar de postzegels in staan waarin u wil beleggen. In die verzamelmap staan ook waardes van die postzegels vermeld. Denk er daarbij aan dat deze waardes vaak gunstige schattingen zijn.

In het algemeen kan het volgende worden gezegd over de waarde van een postzegel:

1. Een postzegel die postfris is, is meer waard. Is de postzegel geplakt en gestempeld, dan is hij minder waard dan een postzegel die nooit is gebruikt en die dus zogenaamd ‘postfris’ is.

2. Ouder is beter. In zijn algemeen kan worden gezegd dat oudere postzegels meer waard zijn dan nieuwe postzegels. Uw postzegel uit 1855 levert dus fors meer op dan uw nieuwste aanwinst uit 2013. Die laatste is hooguit de waarde waard die erop staat (en dat is dan ook nog ‘postfris’).

3. Hoe minder exemplaren er zijn gemaakt, hoe groter de waarde. Zijn er van een postzegel maar weinig exemplaren gemaakt, dan drijft dat de waarde op. Dat geldt vooral voor misdrukken van postzegels. Scheef gedrukt, verkeerde kleur, verkeerde tekst of waarde, dit is waar verzamelaars naar zoeken! Ooit een fout, nu veel meer geld waard dan de wel goed gedrukte postzegels van dezelfde serie. Overigens zijn bij zegels van na 1960 vrijwel enkel de misdrukken veel geld waard.

4.  Goede staat is belangrijk. Ondanks dat misdrukken vaak waardevol zijn, loopt de waarde niet op wanneer de postzegels gewoon in slechte staat zijn. Chips eten terwijl u uw belegging bewondert is dus niet aan te raden.

5. Hoe mooier het design, hoe waardevoller. Geldt zowel bij postzegels als bij vrouwen. Ziet een zegel er mooi uit, dan heeft deze een grotere aantrekkingskracht op verzamelaars en dat zorgt er weer voor dat zij meer geld voor de zegel willen neertellen.

6. Vervalsingen zijn niets waard. Alles dat waarde heeft wordt nagemaakt. Geld, wijn, merkkleding en dus ook postzegels. Vergewis u ervan dat u een echte zegel in handen heeft, bijvoorbeeld door middel van een certificaat van echtheid. Beleggen in postzegels die vals zijn levert geen rendement op.

Wat zijn de problemen met beleggen in postzegels?

Hoewel nu duidelijk is wat een waardevolle postzegel kenmerkt, is de vraag wat u kan tegenhouden om te beleggen in postzegels. Wat zijn de problemen?

In zijn algemeen is dat erg lastig. Postzegels verzamelen is iets dat voornamelijk nog door de oude garde wordt gedaan. De gemiddelde leeftijd van de postzegelverzamelaar is de afgelopen decennia fors omhoog gegaan. Jongeren zitten liever achter de pc dan dat ze postzegels verzamelen. Dat effect wordt versterkt door het feit dat postzegels minder tot de verbeelding spreken doordat ‘de post’ minder belangrijk wordt in het dagelijks leven. Dit alles resulteert in een lagere vraag naar postzegels en dat heeft dus een negatieve invloed op de prijs.

Doordat de gemiddelde leeftijd (rond de 55/60) van de postzegelverzamelaar steeds hoger komt te liggen (sommige bronnen spreken van een verhoging van 15-20 jaar van 1980 tot nu), is het niet lastig om te bedenken wat er gebeurt over zo’n 20 jaar. Er zullen door erfenissen steeds meer postzegels op de markt komen. Ook dat heeft een negatieve invloed op de prijs van de zegels.

Kortom: in zijn algemeen gaat de vraag omlaag door minder interesse en gaat het aanbod omhoog door ziekte of overlijden van verzamelaars. U hoeft geen economie te hebben gestudeerd om te kunnen beredeneren dat de prijzen de komende tijd hoogstwaarschijnlijk fors zullen dalen. Het voor lange tijd beleggen in postzegels gaat u dus verlies opleveren.

Is er rendement te behalen door beleggen in postzegels?

Is het dan juist om te zeggen dat u niet moet beleggen in postzegels? Nee: het is enkel juist om te zeggen dat u postzegels niet moet gebruiken als een belegging die u wil vasthouden. Het is namelijk niet zo dat het helemaal niet mogelijk is om winst te maken met het beleggen in postzegels.

Het is wel nog mogelijk om verzamelingen op te kopen voor een goede prijs omdat verzamelaars stoppen met verzamelen of wanneer de zegels in een erfenis zitten en worden verkocht. Deze zegels behoren dan dus niet te lang vastgehouden te worden, maar moeten relatief snel te worden doorverkocht. Een positief beleggingsresultaat is op die manier wel nog mogelijk.

Toch moet u bij deze methode goed weten waar u mee bezig bent. Beleggen in postzegels is dan ook niet voor iedereen, maar enkel voor degenen die echt een goede inschatting kunnen maken van de waarde van een zegel. Gaat u die kennis opdoen, dan zult u die de komende jaren te gelde moeten maken. Over twintig jaar zijn er waarschijnlijk zo weinig postzegelverzamelaars over dat ook deze manier van beleggen in postzegels weinig rendabel is geworden.

Kortom

Er zijn op korte termijn nog mogelijkheden om een mooi rendement te maken bij het beleggen in postzegels, maar zoals het er nu uitziet gaan de prijzen op lange termijn onderuit. Misschien kunt u beter gaan beleggen in voetbalplaatjes, aangezien die wel nog verzameld worden door de jongere generatie…

Tags: , ,

2 Reacties op " Beleggen in postzegels "

  1. Chris zegt:

    Interessant artikel. Als het goed is heb ik ergens nog een boek vol met postzegels liggen. Als kind vond ik het leuk om die te sparen. Maar om heel eerlijk te zijn: als ik die verzameling nu voor een hoop geld zou kunnen verkopen, zou ik er geen moment over aarzelen..

  2. Joop zegt:

    Beleggen in en postzegels verzamelen is een geldverslinnende bezigheid, door handelaren in stand gehouden.Een postzegel is waard wat een gek er voor geeft

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645