U bent hier: Home // Overige // Advocaten zijn duur! Toch?

Advocaten zijn duur! Toch?

advocaatOp een website die over geldzaken gaat, behoren ook de geldzaken te worden besproken die over de minder dagelijkse uitgaven gaan. Niet enkel de dagelijkse boodschappen en de prijs van roken, maar in dit geval, ook de kosten van rechtsbijstand.

Kosten van rechtsbijstand

Wij hebben al eerder geschreven over Vraag het de Meester, een online-concept dat u vanaf 15 euro een juridische vraag laat stellen. Goedkoop en goed juridisch advies van een Meester in de Rechten. Soms heeft u echter niets aan enkel een juridisch advies en moet u gaan procederen.

Procederen is duur, weet iedereen. Het is tevens een onderwerp dat het goed aan de borreltafel doet. Hoewel bankiers tegenwoordig de hardste klappen moeten opvangen, hebben advocaten het ook nog steeds niet gemakkelijk. Het zijn geldbeluste urenschrijvers meent men wel eens.

Is dat beeld terecht?

De kosten van uw advocaat

Wij spraken met Amadeus Advocatuur te Venlo over de kosten van een advocaat en over of het overdreven is dat dergelijke uurtarieven worden gevraagd. Er wordt ruiterlijk toegegeven dat de tarieven voor advocaten fors zijn, maar ook dat deze forse tarieven niet zomaar uit de lucht komen vallen.

De uurtarieven van gemiddeld tussen de 200 en 300 euro per uur dienen niet om de dure sportwagen van de advocaat te kunnen betalen. Nee, ze dienen voornamelijk om allerhande kosten te dekken.

Het betreft onder meer de kosten van het kantoor, gas, water, elektra, de kosten van secretariële ondersteuning, de kosten van literatuur en vakbladen en de kosten van ict-systemen. Tevens blijken er nog enorme kosten te zitten aan wetboeken zoals de ‘Tekst en Commentaar’ (tussen de 300 en 500 euro per stuk).

Ook zijn er zaken die u niet direct terugziet op uw rekening. Dat geldt voor bijvoorbeeld kantooroverleg en ‘jurisprudentiebesprekingen': u profiteert er wel van als klant, maar de advocaat brengt dat niet direct in rekening. Dat gebeurt indirect via het hogere uurtarief.

Ten slotte is elke advocaat verplicht zich doorlopend bij te scholen. Behalve dat daaraan kosten zitten, gaat ook veel tijd zitten in deze doorlopende bijscholing, uren die niet gedeclareerd kunnen worden. Jaarlijks moet u denken aan kosten van zeker 3000 euro aan cursussen, terwijl de tijd die erin gaat zitten een veelvoud daarvan waard is.

De pro deo advocaat

Mocht u de hoge tarieven niet kunnen betalen, dan geeft Amadeus Advocatuur nog een andere optie. Het is mogelijk om zaken pro deo te doen als advocaat. Feitelijk wordt er dan bij de overheid subsidie aangevraagd voor uw zaak. U heeft zelf enkel nog een kleine eigen bijdrage.

Zowel de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor ‘pro deo’, als de hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw inkomen. Heeft u een lager inkomen dan zo’n 25.000 euro per jaar, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking (36.000 per jaar voor samenwonenden). In dat geval kunt u de gehele zaak voor enkele honderden euro’s laten doen.

Niet alle advocaten doen dergelijke zaken. Amadeus Advocatuur doet dat overigens wel (zie hier).

Conclusie

Een advocaat heeft een reden om flinke uurtarieven te vragen. Over het algemeen zal het vragen van dergelijke flinke uurtarieven zijn basis vinden in het hebben van hoge (verplichte) kosten. Mocht u de flinke uurtarieven niet kunnen betalen, dan zou u wellicht in aanmerking kunnen komen voor een advocaat op basis van pro deo.

Kortom: er is voor (bijna) iedereen een mogelijkheid om een advocaat in te schakelen voor hun zaak. Dat is mooi, want zo heeft iedereen rechtsbijstand als dat nodig is. Dat is Nederland dan ook weer: eerlijk en rechtvaardig, voor iedereen.

Laat een reactie achter

Copyright © 2014 WR Media - KvK 56824645